Omet ActivitatsOmet Administració

Administració

Omet Categories de cursosOmet Calendari

Calendari

dl dt dc dj dv ds dg
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   

Tipus d'esdeveniments

1.2. Quins mètodes utilitza la psicologia?:

Mètodes de treball i camps d’aplicació

Quan la psicologia fou capaç d’abandonar les especulacions filosòfiques i utilitzar el mètode experimental va fer un gran pas en el seu recorregut científic. L’etimologia de la paraula mètode és grega i significa “seguir un camí”. En general considerem que un mètode és l’ordre que seguim per realitzar una activitat determinada. També és el camí que s’ha de seguir per poder obtenir coneixements científics.

La Psicologia en la seva pretensió de presentar-se com una ciència empírica, farà servir els mateixos mètodes. Un dels mètodes més utilitzats per les ciències empíriques és el Mètode hipotètic-deductiu que segueix els següents passos:

1. Observació d’un fenomen: es recullen dades de forma sistemàtica a partir de l’observació de fets problemàtics.

2. Formulació d’hipòtesis: un cop realitzada l’observació, es busca una hipòtesi que ajudi a explicar els fets. En aquest pas se suggereixen possibles explicacions als fenòmens observats. Se suposa quina en pot ser la causa.

3. Deducció de conseqüències: es pensa que passaria si la hipòtesi fos certa per poder-la contrastar, per exemple mitjançant un experiment.

4. Contrastació d’hipòtesis: es comprova si la hipòtesi i el que es dedueix d’ella és correcte o no. La contrastació es pot fer de dues maneres, o bé cercant la confirmació de la hipòtesi: verificació (resultat provisional); o bé cercant la seva negació: falsació (s’ha de formular una nova hipòtesi). Hi ha diferents tècniques metodològiques per contrastar les hipòtesis: experiments, tests, enquestes, relació entre variables, observació...


Tècniques metodològiques:


1. Descripció: l'objectiu és descriure objectivament i sistemàticament la conducta.


• Estudi de cas: tècnica d'observació en la que s'estudia amb profunditat a una persona esperant revelar principis universals.

• Enquesta: tècnica emprada per confirmar les actituds o conductes expressades per la gent a través d'un qüestionari que es presenta a una mostra a l'atzar i representativa de la població.

• Observació natural: observació i registre de la conducta en situacions que succeeixen de forma natural, sense manipular ni controlar la situació. Per fer una observació d’una conducta s’ha de tenir en compte diverses mesures:
- Latència: temps transcorregut entre un estímul i l’aparició de la resposta.
- Freqüència: nombre de vegades que apareix la conducta.
- Durada: temps en què es manifesta la conducta des del principi fins el final.
- Intensitat: força amb què succeeix la conducta.

2. Correlació: establir prediccions entre dos factors que varien alhora (covarien).


• Mètode correlacional: mesura estadística que indica fins a què punt dos factors varien conjuntament i, per tant, amb què precisió qualsevol dels dos factors prediu a l'altre. Hi ha una correlació positiva quan dues variables augmenten o disminueixen alhora, com la calor i el fet de menjar gelats. Hi ha una correlació negativa quan la relació és inversa, és a dir, si una variable augmenta, disminueix l’altra. És fàcil observar aquesta correlació entre les variables estima i depressió. Una persona deprimida sol tenir l’autoestima disminuïda.

• Correlació il·lusòria: percepció d'una relació quan no hi ha cap.


3. Experimentació: mètode d'investigació en el que l'investigador manipula un o més factors (VI) per observar el seu efecte en alguna conducta o procés mental (VD) mentre que controla altres factors rellevants assignats de forma aleatòria.

Variables independents i dependents i estranyes

• Variable independent: els factors experimentals que es manipulen, la variable l'efecte de la qual s'estudia. (Ex: ambient social, temperatura...)

• Variable dependent: el factor experimental (en psicologia, la conducta o el procés mental) que s'està mesurant. La variable que pot canviar en resposta a les manipulacions de la VI. (Ex: puntuació exàmens).

Condicions: experimental i control

• Experimental: la condició d'un experiment que exposa als subjectes al tractament, és a dir, a una versió de la VI. En aquest cas la mostra utilitzada ha de ser significativa i es pot dur a terme per atzar o de manera estratificada (grups d’edat, sexe...).

• Control: la condició d'un experiment que contrasta amb el tractament experimental i que serveix com a comparació per avaluar l'efecte del tractament. En l’experiment s’utilitzen dos grups: un és el grup de control que actua sense cap tipus de pressió; i l’altre és el grup experimental que serveix per comparar amb el grup de control.

L’experiment ha de tenir una validesa interna (és a dir, que hi hagi una relació entre les variables)i una validesa externa (que permeti generalitzar els resultats a altres subjectes o situacions).

4. Els tests: és una tècnica que permet obtenir informació sobre diversos aspectes del comportament i de les diferents capacitats cognitives i afectives, com per exemple: la intel·ligència, la memòria, la personalitat o les actituds.

Els seus avantatges són que permeten una ràpida recollida d’informació i és possible comparar les respostes d’unes persones amb les d’unes altres mitjançant càlculs estadístics. L’inconvenient més gran és que una persona en pot distorsionar voluntàriament les respostes o aprendre a fer-ne, com per exemple pot passar en els anomenats tests psicotècnics.
Web sobre tests:
http://www.psicoactiva.com/tests.htm